MARIANNA BEDNARSKA, 17. – 18. maj 2023

Marianna Bednarska je mlada poljska tolkalistka. Aktivna je kot kot solistka, komorna glasbenica, orkestrska glasbenica in profesorica tolkal. Redno sodeluje na mednarodnih glasbenih festivalih in sodeluje s priznanimi osebnostmi glasbenega sveta.

Njen glasbeni jezik izpostavlja bogastvo glasbenih stilov, ki združujejo različne izvajalske tradicije in raznolikost glasbenih obdobij z inventivnimi elementi glasbenega gledališča in novih tehnologij. Aktivno sodeluje s skladatelji po vsem svetu pri novih skladbah z misijo vpeljati inovativno dimenzijo izvajanja v umetnost klasičnih tolkal.

Je zmagovalka mednarodnega glasbenega tekmovanja v Ženevi 2019, dobitnica nagrade Prix Credit Suisse Jeunes Solistes 2019, zmagovalka mednarodnega glasbenega tekmovanja ENKOR 2018, zmagovalka tekmovanja Marimba Queen Paola v Belgiji 2017 in prejemnica štiriindvajsetih prvih nagrad na drugih mednarodnih tolkalskih tekmovanjih, med drugim v Chicagu (ZDA 2016), Bambergu (DE, 2016), Parizu (FR, 2009), Fermu (IT, 2008) ali Plovdivu (BG, 2007). Je tudi finalistka poljskega evrovizijskega tekmovanja Mladi glasbenik leta 2009.

Nastopala je v Evropi in ZDA ter debitirala kot solistka na mednarodnih glasbenih festivalih, kot sta Festival v Luzernu in Festival v Davosu. Igrala je tudi na festivalih Gstaad Menuhin, pomladnem festivalu v Budimpešti, festivalu Archipel, festivalu Percussion Art Society na Kitajskem, festivalu Jura, festivalu Périgord-Noir in festivalu Eurocuivres.

Kot solistka je nastopala z orkestri, kot so Orchester de la Suisse Romande, Komische Oper Orchestra, Mednarodni komorni orkester iz Washingtona, Orkester Sinfonia Varsovia, Orkester Poljskega radia v Varšavi, Poznanjski filharmonični orkester ali Simfonični orkester iz Aalborga, pri čemer je sodelovala z mednarodno skupino dirigentov. (Henrik Vagn Christensen, Pierre Bleuse, Łukasz Borowicz, Holly Hyun Choe, Julien Leroy, Jakub Chrenowicz, Volker Schmidt-Gertenbach ali Julien Salemkour).

Marianna Bednarska je leta 2014 kot prva tolkalistka v zgodovini posnela celoten komplet vseh štirih koncertov za marimbo Andersa Koppla na debitantskem albumu Marimba Concertos (DACAPO 2014), ki je prejel izjemno pozitivne kritike tako na Poljskem kot v tujini (vključno z The New York Times, Gramophone in Deutschlandfunk). Kot solistka je sodelovala tudi pri snemanjih za Bayerische Rundfunk, Poljski inštitut za glasbo in ples in PWM Edition.

Marianna je prejemnica umetniških štipendij na Poljskem, v Švici in Nemčiji (i.a. Swiss Excellence Government Scholarship, Kunststiftung Baden-Württemberg, Crescendum Est Polonia). Leta 2013 je prejela nagrado poljsko-danskega prijateljstva za izjemno umetniško delovanje, ki povezuje obe državi, leta 2017 pa je bila nominirana za nagrado poljske glasbe Koryfeusz 2017 v kategoriji prvenec leta.

Marianna Bednarska je vodila mednarodne mojstrske tečaje tolkal v Nemčiji, Švici, Franciji, Italiji, na Portugalskem, Poljskem in v Bolgariji. Je stalna predavateljica na Akademiji Eurocuivres in članica žirij na mednarodnih tolkalskih tekmovanjih. Je substitutka orkestra Orchester de la Suisse Romande, sodeluje pa tudi z glasbenimi zasedbami, kot sta Eklekto ali Paris Percussion Group.

Svojo umetniško pot je začela na glasbeni šoli Karol Szymanowski v Varšavi s klavirjem, ki so ga kmalu zamenjala klasična tolkala. Diplomirala je na Državni univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Stuttgartu in magistrski študij pa je nadaljevala na Univerzi za glasbo v Ženevi.

Marianna Bednarska sodeluje s podjetjem Yamaha kot Yamaha Artist in s Kolberg Percussion Company kot Kolberg Mallet Artist.

Urnik seminarja

Sreda, 17.5.2023

17.00 – 19.15; individualne lekcije (3 x 45 minut)

Četrtek, 18.5.2023

9.00 – 9.45; predavanje, krajši recital Marianne Bednarske

9.45 – 10.30; individualna lekcija (1 x 45 minut)

ODMOR

10.40 – 12.10; individualne lekcije (2 x 45 minut)

ODMOR

12.15 – 13.00; individualna lekcija (1 x 45 minut)

ODMOR – KOSILO

15.00 – 16.30; individualne lekcije (2 x 45 minut)

ODMOR

16.40 – 18.10; individualne lekcije (2 x 45 minut)

ODMOR

18.20 – 19.50; individualne lekcije (2 x 45 minut)