Jože Kotar (1970, Trbovlje) je redni profesor na ljubljanski Akademiji za glasbo in od leta 2007 solo klarinetist Simfonikov RTV Slovenija. Pred tem je bil dvanajst let solo klarinetist v Simfoničnem orkestru Slovenske filharmonije.

Po končani osnovni glasbeni šoli pri izvrstnem pedagogu Ervinu Plevniku je šolanje nadaljeval na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani pri prof. Alojzu Zupanu, pri katerem je tudi zaključil diplomski in podiplomski študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Kot solist, komorni glasbenik in član različnih komornih sestavov nastopa doma in v tujini (Italija, Madžarska, Avstrija, Nemčija, Francija, Češka, Poljska, Rusija, Ukrajina, Španija, Irska, Belgija, Danska, Ferski otoki, Švica, Švedska, Nizozemska, Izrael, Malta, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija, Makedonija, ZDA, Kanada, Brazilija, Argentina, Čile, Južna Koreja, Avstralija), vodi seminarje za klarinet in komorno igro (Hrvaška, Srbija, Bosna in Hercegovina, Italija, Madžarska, Belgija, Izrael, Irska, ZDA, Kanada, Brazilija, Argentina, Avstralija) in sodeluje v žirijah mednarodnih tekmovanj.

Nastopal je na vrsti festivalov: Ljubljanski poletni festival, Kogojevi dnevi, Festival sodobne glasbe Radenci, Festival Bled, Unicum, Musica Danubiana, Festine, Predihano, Festival Slowind, Koncertni atelje DSS, Valvazorjevi dnevi, Openska glasbena srečanja, Svetovni glasbeni dnevi, Muzički biennale Zagreb, Međunarodna glazbena tribina Pula, Lubeničke večeri, Baščaršijske Noči, Nomus, Skopsko leto, Trieste prima, Nei Suoni dei luoghi, Mitte Europa, Sundays at noon, Dublin, Musica no forum, Rio de Janeiro, Festival dimension, Seul, Two days and two nights, Odessa, Saptamana Internationala a Muzicii Noi, Bukarešta, Summartonnar Ferski otoki, The Tasmanian Composers Festival, Semanas Musicales Frutillar Čile, Victoria international arts festival Malta…

Solistično je koncertiral in snemal z različnimi orkestri pod taktirkami Marka Letonje, Uroša Lajovica, Marka Muniha, Antona Kolarja, Milivoja Šurbka, Simona Krečiča, En Shaa, Georga Pehlivaniana, Rogera Boutryja, Tetsuja Honne, Davida Itkina, Benoita Fromangerja, Davida de Villiersa, Pavla Dešpalja, Iva Lipanovića, Tomislava Fačinija in drugih.

Kot član Simfonikov RTV Slovenija in Simfoničnega orkestra Slovenske Filharmonije je nastopal s številnimi svetovno znanimi dirigenti, kot so: Carlos Kleiber, Ricardo Mutti, Serge Baudo, Yurij Simonov, Hartmut Haenchen, Milan Horvat, Pavel Kogan, Zoltan Kocsis, Leopold Hager, En Shao, Cristian Mandeal in drugi. V tem času je preigral večino železnega repertoarja za simfonični orkester. Od leta 2018 med drugimi na koncertih in snemanjih tudi naslednje skladbe: J. Brahms: Simfonija št. 2, N. Rimski Korsakov: Simfonija št. 1, J. Haydn: Simfonija št. 101, R. Strauss: Iz Italije, R. Wagner: Uverturi Tannhauser in Lohengrin, L. v. Beethoven: Simfonija št. 7, O. Respighi: Ptiči, M. Ravel: Moja mati gos, R. Strauss: Kavalir z vrtnico, J. Brahms: Simfonija št. 4, Hindemith: Slikar Mathis, L. v. Beethoven:Simfonija št. 5.

Posnel je vrsto zgoščenk: samostojne solistične – z Godalnim kvartetom SF (ZKP RTV Slovenija, Ljubljana, 1998), COLLAGE s harfistko Nicoletto Sanzin Fabbri (ZKP RTV Slovenija, Ljubljana, 2002), SOLO s skladbami izključno za klarinet solo (Sound-tech, 2005), s Simfoničnim orkestrom Slovenske filharmonije (SF, 2006) s Simfoniki RTV Slovenija (ZKP 2015) ) ter zadnje štiri s pianistom Luco Ferrinijem: KRISTALI (DSS, 2017), MUSIC FROM THE ISLANDS (TUTL, 2017) MUSIC FROM THE ISLANDS volume 2 (TUTL, 2018) MUSIC FROM THE ISLANDS volume 3 (TUTL 2021) in TRAMONTI A SUD (EUFONIA 2021). Preostale so ansambelske – tri s Pihalnim kvintetom Ariart: ARIART (ZKP RTV Slovenija, Ljubljana 1997), COCKTAIL (Ariart, 2004) ter EPISODI CONCERTANTE (Sound-tech, 2005), KLARINETOVANJE (Samozaložba, Ljubljana, 1999) s Slovenskim kvartetom klarinetov, FAMILY (Sound-tech, 2003) in PROSTRANOST (DSS, 2016) s Slovenskim sekstetom klarinetov tri z Ansamblom za sodobno glasbo MD7: GLASBA NOVEGA ČASA (ZKP RTV Slovenija, Ljubljana, 2005), BARVNI KROG (Društvo slovenskih skladateljev, 2009) MODERNO (ZKP RTV Slovenija, Ljubljana, 2009) in eno s PIHALNIM TRIOM SLOVENSKE FILHARMONIJE (Društvo slovenskih skladateljev, 2006). Njegova izvedba Rossinijeve Teme, introdukcije in variacij je izšla na zgoščenki Orkestra Slovenske policije (Ljubljana, 1994) ter v živo iz Nizozemske na zgoščenki Delavske godbe Trbovlje (2001).

Krstno je kot solist ali član številnih komornih zasedb izvedel več kot 200 skladb slovenskih (P. Ramovš, P. Mihelčič, L. Lebič, I. Petrić, N. Firšt, M. Mihevc, J. Golob, M. Strmčnik, J. Gregorc, Č. Sojar Voglar, L. Vrhunc, U. Pompe…) in tujih avtorjev.

Je član, soustanovitelj in umetniški vodja Slovenskega orkestra klarinetov in Slovenskega seksteta klarinetov ter član Pihalnega kvinteta Ariart, s katerim je leta 2007 prejel Bettetovo nagrado, Pihalnega tria SF in Ansambla za sodobno glasbo MD7, s katerim pa je prejemnik prve Lipovškove nagrade (2013).

Od leta 2007 je dirigent in umetniški vodja Delavske Godbe Trbovlje. V tem času je Godba nastopala po Sloveniji in Avstriji. V letu 2009 je z največjim številom točk zmagala na državnem tekmovanju v najvišji umetniški kategoriji, naslednje leto pa je na slavnostnem koncertu izvedla Dvorakovo Simfonijo št. 9 »Iz novega sveta«. Kot solisti so se predstavili znani slovenski umetniki: Matej Grahek, Igor Mitrovič… Septembra 2015 so s koncertom na Prešernovem trgu nastopili na Svetovnih glasbenih dnevih. Redno izvajajo številna dela slovenskih avtorjev. Na repertoarju pa so imeli tudi dela skladateljev Tomaža Habeta, Viktorja Parme, Benjamina in Gustava Ipavca, Marka Mihevca, Jožeta Privška, Bojana Adamiča, Danila Bučarja, Janija Goloba, Črta Sojarja Voglarja, Leona Firšta, Petra Tovornika in drugih. V juniju lanskega leta je Godba sodelovala na Ljubljanskem poletnem festivalu s koncertom v Križankah, kar je eden najpomembnejših dogodkov v zadnjem letu.

Na Akademiji za glasbo je kot asistent začel delovati leta 1992. V tem času je v njegovem razredu diplomiralo 27 študentov, na novem bolonjskem študiju pa 12 študentov na prvi stopnji, ter 7 študentov na magistrskem študiju, trije pa so zaključili podiplomski študij. Šest študentov je prejele Diplomo summa cum laude. Jože Kotar je bil mentor tudi sedmim Prešernovim nagrajencem Akademije na glasbo, njegovi študentje so prinesli 54 nagrad z domačih in mednarodnih tekmovanj. Od leta 2008 deluje tudi kot mentor pihal pri Simfoničnem orkestru Akademije za glasbo. Maja 2014 je bil dirigent na koncertu Pihalnega orkestra Akademije za glasbo, na katerem so izvajali tudi dela Daneta Škerla in Petra Tovornika. Med letoma 2000 in 2004 je poučeval na fakulteti ˝Visoka škola za Glazbenu umjetnost »Ino Mirković«˝ v Lovranu na Hrvaškem ter pol leta gostoval na ˝Muzički akademiji˝ v Zagrebu. Deluje tudi kot profesor klarineta na Konservatoriju za glasbo in balet, njegovi dijaki so prejeli 30 nagrad na slovenskih in mednarodnih tekmovanjih.