Nejc Merc je po končani umetniški gimnaziji Konservatorija Maribor šolanje nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani in leta 2014 z odliko in posebno pohvalo (Diploma summa cum laude) končal magistrski študij v razredu profesorja Darka Roškerja. V času šolanja se je udeležil več solističnih in komornih državnih kot tudi mednarodnih tekmovanj ter dosegel izjemne rezultate.

Kot solist je nastopil z orkestrom Akademije za glasbo v Ljubljani, Brass Bandom Slovenija, Trobilnim ansamblom Brassimo, Stadkapelle Deutschlandsberg in drugimi orkestri v Sloveniji, Avstriji in na Hrvaškem.
Redno sodeluje z orkestrom Slovenske filharmonije, občasno pa s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, s trobilnim ansamblom Slovenske filharmonije in z orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Maribor. Kot študent je sodeloval tudi s simfoničnim orkestrom in Big Bandom Akademije za glasbo v Ljubljani. Je član evfonij kvarteta AGIS in trobilnega ansambla Brassimo.

Doma in v tujini izvaja poletne šole, seminarje, solo koncerte in koncerte v različnih komornih skupinah.
Prav tako je član žirije in sodeluje pri pripravi prepozicij na različnih mednarodnih tekmovanjih.
Kot studijski glasbenik snema in sodeluje v žanrsko raznolikih projektih (čez 20 posnetih zgoščenk in tri venilaste plošče). Leta 2021 pa je posnel prvo solo avdio zgoščenko Mercphonium.

Nejc igra na evfonij Besson Prestige, skupaj z mednarodno uveljavljenimi in priznanimi izdelovalci trobil Lechner pa je razvil in igra svoj Bellfront Bariton model Fritzi.

Je prejemnik študentske Prešernove nagrade. Od leta 2013 je zaposlen na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru in vodi pihalni orkester GŠ Center. Od leta 2017 poučuje tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Njegovi študenti in dijaki dosegajo izjemne rezultate na nacionalnih in mednarodnih tekmovanjih, opravljajo sprejemne preizkuse na različnih priznanih univerzah po Evropi in uspešno opravljajo avdicije v pihalnih orkestrih Slovenske vojske in Slovenske policije.