Roland SZENTPÁLIi je rojen leta 1977 v Nyíregyházi (Madžarska). Roland je začel svojo glasbeno pot pri dvanajstih letih na evfoniju, leto kasneje pa je pod vodstvom Sandorja Lukácsa prešel na tubo. Od leta 1991 do 1995 je bil študent na Akademiji Béla Bartoka v Budimpešti, kjer je študiral pri Josephu Baszinki in Gáborju Adamiku. Roland je nadaljeval študij pri Lászlò Szabò na Akademiji F. Liszt. Na mednarodnem prizorišču je Roland obiskoval tečaje Rogerja Boba, Mela Culbertsona, Manfreda Hopperta in Sama Pilafiana in je bil prejemnik številnih štipendij za študij v tujini.

Med njegovimi številnimi uspehi na tekmovanjih so najbolj izstopajoče prve nagrade na Mednarodnem tekmovanju pihalcev Lahti na Finskem (2001), Mednarodnem tekmovanju v Brnu na Češkem (2000) in na Mednarodnem tekmovanju tub v Chejuju, Koreja (2000). Leta 2000 je prejel tudi drugo nagrado na prestižnem Mednarodnem tekmovanju tub Markneukirchen, zmagovalec pa je bil tudi na drugih tekmovanjih, med drugim na tekmovanjih  TubaMania (Avstralija, 1999) in Geubwiller International Tuba Competition (Francija, 1998).

Roland je zelo aktiven tudi kot na področju skladanja, kje se posveča kompozicijam za tube, komorne ansamble in orkestre v najrazličnejših stilih. Februarja 1994 je v Budimpešti za neposreden televizijski prenos izvedel lasten Koncert za tubo in orkester. Njegovo glasbo sta izvajala in snemala Madžarski Radijski Orkester in Orkester Madžarske glasbene akademije Bela Bartok. Njegova zadnja zgoščenka “I Killed my Lips” vključuje štiri njegove avtorske skladbe.

Poleg solistične kariere in skladateljskega dela je Roland zaposlen kot tubist pri Madžarskem nacionalnem filharmoničnem orkestru. Roland redno izvaja tudi mojstrske tečaje in seminarje v ZDA, na Japonskem in v številnih evropskih državah.