Filip Merčep s svojimi projekti nenehno dokazuje, da je človek in umetnik širokega spektra interesov in delovanja.

Filip je leta 2010 z uvrstitvijo v finale tekmovanja Evrovizijjski mladi glasbeniki postal drugi hrvaški finalist v zgodovini tega tekmovanja. V finalu je kot solist ob spremljavi simfoničnega orkestra ORF igral pred 45 tisoč glavo množico poslušalcev pred Dunajskim Magistratom in s tem že v času šolanja postavil trdne temelje na hrvaški in mednarodni glasbeni sceni.

Od takrat je Merčep prejel več prestižnih glasbenih nagrad, med njimi nagrade: Ivo Vuljević za najboljšega mladega glasbenika leta 2011, nagrada Zagrebške filharmonije za najboljšega mladega glasbenika leta 2015, nagrada mesta Samobor, Yamaha Scholarship Award za najboljšega tolkalca Glasbene akademije v Zagrebu, 2. Universal Marimba Award na tekmovanju v Belgiji, 1. nagrado na tekmovanju Boris Papandopulo v Zagrebu, Dekanovo nagrado za izjemno koncertno dejavnost v času študija, Rektorjevo nagrado za izvedbo hrvaških tolkalskih koncertov in diskografsko nagrado Porin v kategoriji najboljša interpretacija klasične glasbe.

Po diplomi na Akademiji za glasbo v Zagrebu v razredu prof. Igorja Lešnik leta 2015 je Filip začel odkrivati ​​svoj glasbeni jezik in delati na konceptualnih projektih, ki jih je predstavil na Osorskih glasbenih večerih, Dubrovniških poletnih igrah in na Zagrebškemu glasbenemu biennalu. V želji po nadaljnjem raziskovanju in izpopolnjevanju na tem področju je Filip nadaljeval svoje izobraževanje na študiju Live Electronics na Konservatoriju za glasbo v Amsterdamu, kjer je v razredu priznanega avdiovizualnega umetnika, skladatelja elektronske glasbe in pedagoga Marcela Wierckxa leta 2020 diplomiral.

Promocija hrvaške glasbe je zelo pomemben vidik kariere Filipa Merčepa. S koncerti, na katerih je izvajal dela hrvaških avtorjev in skladateljev, je prepričal in očaral občinstvo doma, v Evropi in v ZDA. Do danes je Filip v sodelovanju s simfoničnim orkestrom HRT posnel Vibrafonietto Iva Maleca, Koncert za tolkala in orkester Igorja Lešnika in Franza Cibulke ter Koncert za Ivano Igorja Kuljerića (priredba za solo marimbo, klavir in dva tolkalca).

Filip Merčep deluje tudi kot predavatelj, vodja in asistent na mojstrskih delavnicah in tečajih, s poudarkom na glasbi hrvaških skladateljev in programiranju v glasbi. Predaval je na Univerzi v Miamiju, Univerzi Humboldt v Kaliforniji, Akademiji za glasbo v Hannovru, Akademiji za glasbo v Nürnbergu, Lyonskem Konservatoriju in Univerzi v Torontu.

Od leta 2017 Filip izvaja lasten seminar za marimbo, od leta 2019 pa v sodelovanju s kolegi iz Amsterdama organizira Live Electronics Summer Workshop. Od leta 2018 ima Filip status svobodnega umetnika, ki ga priznava Ministrstvo za kulturo Republike Hrvaške.

Filip je indorser za podjetje MarimbaOne iz ZDA.